Världens fantastiska robotar

alex-knight-199368.jpg

Det är någonting med robotar som vi verkar tycka är lika delar häftigt som obehagligt. Vi drömmer om och fasas inför att skapa robotar som är helt självgående och som fungerar mer som oss människor. Sci-fi har ju visat oss fantasier om hur robotar så som C3PO kan hjälpa oss och hur mänskliga robotar så som terminator kan skapa problem för oss.  

Många olika företag världen över sitter med den svåra uppgiften att skapa mänskliga robotar och denna uppgift består inte bara av att få en robot att se ut och röra sig som en människa utan den måste även kunna tänka som en människa och framförallt kunna hantera att göra logiska val och hantera osäkerhet.

Att skapa mekaniska människor och djur är inget nytt utan redan tidigt i människans historia har uppfinnare så som Leonardo da Vinci designat och skapat dessa så kallade automatons. Dessa tidiga automatons var helt mekaniska och kunde automatiskt utföra en serie med operationer och mönster så som att flaxa med sina mekaniska vingar.

Dessa automatons utvecklades sedan till vad vi idag kallar för robotar. Robotar är mer komplexa maskiner som kan programmeras till att utföra olika typer av handlingar. De vanligaste robotarna idag är industrirobotarna man finner i bland annat bilfabriker där dem programmerats till att sätta ihop bildelar. Men dessa robotar är inte riktigt som de robotar som Sci-Fi genren beskriver och visar oss. Utan de robotar som man främst tänker på är humanoiderna (mänskliga robotar), androiderna, gynoiderna samt robotarna som ser ut och beter sig som djur. Men kan vi få dem att tänka, lära och ta beslut själva istället för att dem endast kan göra vad vi programmerar dem till? Svaret på detta är att vi med hjälp av avancerad mjukvara, artificiell intelligens och bättre sensorer börjar närma oss denna verklighet men det är svårt. Som människor så gör vi saker utan att tänka på hur komplicerade dem egentligen är t.ex. pratar, förstår vad andra säger, lär oss nya saker utan att behöva programmera in dem, går, lyfter saker, håller i saker utan att skada föremål, ser, hör och tolkar andra människors känslor.


Robotar som är skapade för att efterlikna den mänskliga kroppens rörelser är svåra att bygga då man måste få dem att kunna göra avancerade beräkningar om hur man håller balansen på endast två ben och hur man går på ojämna underlag. Ett företag som bygger både humanoider samt djurliknande robotar är Boston Dynamics som bland annat byggt och bygger på roboten Atlas.

Men Atlas kanske till kroppen ser ut som en människa och kan gå, springa hoppa och balansera men han är dock inte en fullständig kopia av oss människor så som C3PO, bland annat så kan han ju inte kommunicera. Detta jobbar dock företaget Hanson robotics på som skapat den omtalade roboten Sophia som har ett AI som hjälper henne att processa tal.

En annan robot vid namn iCub är en öppen plattforms-robot som bland annat tränas till att lära sig själv att identifiera saker i rummet och manipulera dem med armar och händer likt ett tvåårigt barn.

Med nya tekniska innovationer inom robotars perception och interaktion med omvärlden samt bättre programmerad artificiell intelligens som genom maskininlärning och neurala nätvärk lär sig själv så går robotiken framåt och trots att det är skrämmande så måste man erkänna att det är otroligt spännande!

Källa: TEDxTalk

Maria Hjorth1 Comment